Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2014 14:54 - Каква е правилната позиция спрямо Русия?
Автор: manipuliran Категория: Политика   
Прочетен: 508 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.03.2014 15:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Много неща изчетох по темата за Крим, предимно публикации, осъждащи действията на Путин. С интерес следих каква позиция ще заеме българското правителство и смятам, че коментарът на премиера Орешарски най-добре обобщава правилните действия на България по време на кризата - заставаме зад действията на ЕС, но ясно показваме, че се надяваме на изход без санкции.
Разбира се, веднага беше атакуван заради думите си, но той дори да каже, че утрото настъпва, когато слънцето изгрее, в OFFNews ще пуснат статия, че това е комунистическа лъжа.
Ето какво мисля аз са случващото се в Украйна (което, между другото, е най-значимото събитие в съзнателния ми живот, след 11 септември, така че се вълнувам) и ще се радвам да споделите къде греша, дали съм прав и какво пропускам.
Опитах се да погледна нещата от всички гледни точки, но пак повтарям, че цялата ми информация е от медиите.

Моето мнение:
Аз смятам, че преди българските политици да мислят за интересите на ЕС и САЩ, трябва да помислят за интересите на българските граждани, мнозинството от които не се интересуват от световната политика, защото са прекалено заети да се борят за оцеляването си. Ако на Русия бъдат наложени санкции, това ще удари много силно България. Икономиката ни в голяма степен зависи от Русия - 85% от от доставките на газ са от Русия. Кризата ще засегне рафинерията в Бургас, чиито приходи са над 10% от БВП. Икономиката на цялата Бургаска област ще пострада от санкциите срещу Русия.

Руските туристи са една пета от всички туристи в България и са най-важният туристически контингент на страната ни.

Превозите за Киев са поскъпнали с 33%, а доставчиците на стоки за Русия трябва да заобикалят, което оскъпява продуктите и влияе на търсенето.

Заключение: България не трябва да подкрепя никакви санкции, ако не получи компенсации от ЕС. Не бива да позволяваме да бъдем принесени в жертва заради чужди икономически интереси.

 

На друго мнение:

България трябва да заеме твърда позиция – позицията на ЕС и да потърси начини не просто да избегне кризата, която ще настъпи след налагане на санкциите, но и да се възползва от случващото се.

Със сигурност ще се намерят алтернативи на руските енергийни доставки и нови пазари за българска продукция. България има шанс да скъса старите обвързаности и да потърси по-изгодни условия. До недостиг на гориво по бензиностанциите няма да се стигне, нито до прекалено повишаване на цените. Освен това, от цялата ситуация ще спечели българският износ на пшеница, тъй като цената ще се вдигне.

Кризата ще съживи и пазара на недвижими имоти, защото специалистите предвиждат, че много руснаци ще си купят имоти в страната ни, за да предпазят спестяванията си от рязко поевтиняване на рублата.

И не на последно място – ако етническите българи в Украйна избягат от сложната ситуация там и решат да се върнат в България, това ще е голяма стъпка напред в разрешаването на демографската криза.

Заключение: България трябва да спре да бъде заек и да се скатава, ами по-добре да застане зад европейските си партньори и да потърси икономическите изгоди, които могат да се извлекат от всяка криза.

 

Обобщение: След като прочетох доводите на „второто си аз“, все още не съм напълно убеден, че санкциите срещу Русия могат да имат какъвто и да е положителен ефект. Първо нека да получим уверения от ЕС, че няма да ни изоставят и тогава да даваме присъди.

Ще се радвам ако в коментарите споделите още аргументи в едната или в другата посока.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: manipuliran
Категория: Политика
Прочетен: 8909
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930